70 JAAR PEUGEOT STATION WAGENS

Een paar weken geleden presenteerde het merk PEUGEOT de gloednieuwe PEUGEOT 308 SW, een model met een eigen silhouet. Het toont zijn eigen expressieve stijl, een gedistingeerd profiel en een verfijnde achterkant. Een zeer efficiënte en ultramoderne auto met alle troeven die de klant verwacht in het compacte stationwagensegment.

Minder spartaans, krachtiger, aantrekkelijker, de huidige stationwagen heeft niets te benijden van de personenauto’s. Aan de andere kant behoudt hij wat hem in het segment altijd bijzonder heeft gemaakt: een lang silhouet en vooral een groot laadvolume.

 

EEN BEETJE GESCHIEDENIS

De eerste PEUGEOT stationwagen dateert uit 1949, het jaar waarin de PEUGEOT 203 stationwagen werd geïntroduceerd. Het segment stond toen nog in de kinderschoenen en niemand wist of er echt een klantenbestand was voor dit type auto. Maar het merk met de leeuw  wist dat het iets goeds op het spoor was, zozeer zelfs dat het twee versies van zijn PEUGEOT 403 stationwagen aanbood: een gezinsstationwagen en een meer basic ‘commerciële’ auto.

 

GEZIEN HET GOEDE ONTHAAL VAN DEZE MODELLEN, WERD PEUGEOT AANGEMOEDIGD OM ZIJN AANBOD VERDER TE ONTWIKKELEN

Al in 1956 bracht de in Sochaux gevestigde fabrikant een PEUGEOT 403 stationwagen op de markt, die ook werd aangeboden in de versies Family Estate en Commercial. Hij werd in 1962 vervangen door de PEUGEOT 404 stationwagen, terwijl de PEUGEOT 203 stationwagen wachtte tot 1965 en de komst van de PEUGEOT 204 als zijn opvolger.

Het verhaal gaat verder en in de loop van de tijd ontplooien zich nieuwe hoofdstukken: PEUGEOT 304 en 504 break in de jaren 70, PEUGEOT 305, 505 en 405 break in de jaren 80, PEUGEOT 306 en 406 SW in de jaren 90. Begin jaren 2000 breidde PEUGEOT dit aanbod verder uit met twee originele aanbiedingen: een PEUGEOT 206 SW, die in een bijzonder klein formaat voor een stationwagen werd geleverd, en een PEUGEOT 307 SW die enkele goede ideeën uit de minibusjes hergebruikt.

De lijst gaat maar door met de SW-versies van de eerste PEUGEOT 308 en de PEUGEOT 407, evenals de eerste en tweede generatie PEUGEOT 508. Met al deze modellen is het waarschijnlijk niet overdreven om te zeggen dat bijna iedereen zich een vorm van PEUGEOT Estate kan herinneren.

 

DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW: HET VOLGENDE HOOFDSTUK

IN 2021 VERSCHIJNT EEN NIEUWE PEUGEOT STATIONWAGEN: DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW. 

Net als de sedan waarop hij is gebaseerd, is dit model ongetwijfeld een van de meest verleidelijke voertuigen in zijn segment.

 

608 liter laadvolume en zelfs 1.634 liter met neergeklapte zitbank: er is veel ruimte in de bagageruimte van de PEUGEOT 308 SW, heel veel ruimte zelfs! De nieuwe PEUGEOT 308 SW is ook praktisch, met een driedelige zitbank die rechtstreeks vanuit de bagageruimte kan worden neergeklapt met behulp van bedieningselementen aan de zijkanten.

 

De wielbasis van de nieuwe PEUGEOT 308 SW is met 55 mm verlengd ten opzichte van de sedan. Deze verandering zorgt voor meer ruimte voor de achterpassagiers en geeft de auto ook een steviger silhouet, dat stoer op zijn vier wielen staat.

 

Bron: Peugeot.be